Podaje gulasz drobiowy do makaronu, kaszy, klusek, ziemniaków i brązowego ryżu, albo zjadamy z pieczywem, polecam :)
SKŁADNIKI :
- 500 g żołądków drobiowych
- 2 liście laurowe
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 5 kulek pieprzu
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 cebula, obrana i pokrojona w plastry
- 1 marchew, obrana i pokrojona w kostkę
- kawałek selera
- garść mrożonego, zielonego groszku (niekoniecznie)
- papryka słodka w proszku, odrobina ostrej do smaku
- pieprz do smaku
- sól
- 1 kostka rosołowa
- 1-2 łyżki mąki rozmieszane w 1/4 szklanki wodzy
- 3 łyżki oleju
- 2-3 szklanki wody do sosu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%
- natka pietruszki
- Żołądki oczyszczamy z ewentualnych błonek,myjemy pod bieżącą wodą.
- Przekładamy do garnka, lub głębokiej patelni, dodajemy oliwę, doprawiamy słodką papryką, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach (często do takiego gulaszu dokładam kilka serduszek drobiowych).
- Lekko podpiekamy.
- Dolewamy szklankę wody, dodajemy kostkę rosołową i dusimy około 30 minut (musimy wiedzieć że żołądki potrzebują trochę czasu aby zmięknąć,więc jak woda się zredukuje należy ją dolać).
- Do mięsa dodajemy marchew, pokrojony seler, cebulę i groszek, dolewamy jeszcze trochę wody i dalej dusimy aż żołądki i warzywa będą miękkie.
- Wszystko doprawiamy do smaku, pieprzem, czosnkiem, sosem sojowym i solą.
- Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą, zagotowujemy, cały czas mieszając aby nie powstały gródki i gotowe. Na koniec jeszcze łyżka śmietany, mieszamy i gotowe.
- Gulasz posypujemy odrobiną natki lub koperku.
Smacznego.
żołądków nie jadłam nie wiem czy bym się zdecydowała ale wyglądają bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńto po co tu piszesz???
Usuńrewelacja. oby więcej takich przepisów i można zapomnieć o pustym żołądku .ha ha ha
OdpowiedzUsuńJa również bardzo lubię to danie :)
UsuńJa uwielbiam podroby, taki gulasz to dla mnie pychota, a zimą zwłaszcza.
OdpowiedzUsuńidealny przepis
OdpowiedzUsuń