piątek, 1 listopada 2013

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

Surówka z czerwonej kapusty to świetny dodatek obiadowy i nie tylko.Idealna do kebabów,hamburgerów i  jako przekąska.Ja przygotowuję surówkę wieloskładnikową i taką lubię najbardziej.


                                                                    SKŁADNIKI :
  • 1/2 główki średniej wielkości kapusty czerwonej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 jabłka
  • kawałek selera
  • 1/2  części pora
  • natka pietruszki
  • sól,około 1/2 łyżeczki
  • pieprz do smaku 
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • sok z 1/2 cytryny lub 2 łyżki octu jabłkowego 
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
Kapustę obieramy z wierzchnich liści,przecinamy na pół i połówkę na 2-3 części.
Szatkujemy,solimy,odstawiamy na 30 minut aby kapusta zmiękła.Wszystkie warzywa i jabłka obieramy,myjemy.Por kroimy na drobno,resztę warzyw i jabłka ścieramy na tarce jarzynowej na dużych oczkach.Natkę drobno kroimy,dodajemy wszystkie składniki  do kapusty.
Przyprawiamy naszą surówkę,wlewamy olej i sok z cytryny,dokładnie mieszamy i lekko ugniatamy surówkę.Spożywamy od razu lub przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce.Pyszna również na drugi dzień.

5 komentarzy:

  1. Por jako roślina jest rodzaju męskiego. Mówimy ten por, z tym porem itd., a więc "marchew z porem" a nie z porą. Poza tym przepisy fajne. Na pewno zajrzę tu nie raz aby z nich skorzystać. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta surówka jest przePYSZNA!!!!:)) Moje dzieciaki - 14 miesięcy, 2i pół i 3i pół roku ją uwielbiają...my z mężem zresztą też:)
    Prawdziwa skarbnica witamin!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje dzieci również ją uwielbiają,jest pyszna,cieszę się że państwu smakuje :)

      Usuń